România este mai murdară decât majoritatea statelor europene, dar şi-ar putea construi în maximum patru ani un sistem de gestionare selectivă a deşeurilor „normal“, apropiat de cele din Europa de Vest, dacă foloseşte scurta fereastră de oportunitate pe care o oferă fondurile europene, a afirmat într-un interviu acordat ZF David Newman, preşedintele Asociaţiei Internaţionale a Deşeurilor Solide (ISWA).
ISWA este o asociaţie internaţională, independentă şi non-profit înfiinţată cu misiunea de a promova şi dezvolta la nivel mondial un management sustenabil şi profesional al deşeurilor. Asociaţia are membri din 39 de ţări, inclusiv din România. În calitate de preşedinte al ei, David Newman, un englez stabilit în Italia, a călătorit doar anul acesta în peste 20 de ţări. Despre România, el poate spune că este una dintre cele mai murdare ţări din Europa. „Aici, în centrul Bucureştiului, este curat, dar pe măsură ce te deplasezi spre periferie poţi vedea amploarea problemei“, a spus şeful ISWA. De ce este România aşa? „În primul rând din cauza educaţiei“, crede el. Dar lucrurile pot fi îndreptate, iar un exemplu este Marea Britanie, unde în anii 1970 guvernul a lansat o campanie publică agresivă de conştientizare a problemei mizeriei de pe străzi, campanie care a avut succes. „Englezii nu şi-au dat seama că gunoiul este o problemă până nu li s-a spus aceasta“. Apoi, ca în cazul altor state în aceeaşi situaţie, gradul de murdărie reflectă dezvoltarea infrastructurii de salubritate, adică „numărul de oameni şi de maşini de pe stradă“, şi prioritatea pe care guvernele o acordă problemei, a explicat David Newman.
Însă România are şansa ca în maximum patru ani să aibă un sistem de gestionare selectivă a deşeurilor dacă nu de top, cel puţin „normal“ cu ajutorul fondurilor europene, consideră el, avertizând că această fereastră de oportunitate se va închide repe