Printre cele mai răspândite beneficii extra salariale din ţara noastră se numără tichetele de masă şi asigurările medicale, în timp ce comisioanele oferite la finalizarea proiectelor sunt din ce în ce mai utilizate în companiile locale, în special în cele de IT, potrivit estimărilor companiei de externalizare şi consultanţă de afaceri Accace.
"În acest an am observat o sedimentare în ceea ce priveşte ponderea beneficiilor extra salariale oferite de angajatori. Printre preferinţe rămân tichetele de masă sau cele cadou şi asigurările medicale, în timp ce pensiile private facultative sau acordarea de maşini de serviciu şi decontarea carburantului pentru transport sunt în prezent printre cele mai rar oferite", a declarat Maria Cojocariu, Payroll Manager Accace, conform unui comunicat de presă.
Printre alte beneficii extra salariale acordate angajaţilor din companiile locale se numără şi asigurarea costurilor abonamentelor de telefonie mobilă, dar şi acordarea de cadouri cu ocazia sărbătorilor legale, precum Crăciunul, Paştele sau 8 Martie.
"Toate beneficiile extra-salariale acordate în natură angajaţilor, cu o valoare mai mare de 150 de lei, sunt considerate venituri asimilate salariilor şi reprezintă, din punct de vedere fiscal, venit impozabil. Astfel, acestea se cuantifică şi se includ pe ştatul de salarii pentru impozitarea cu 16%", a mai precizat Maria Cojocariu.
Pe plan local, printre cele mai des acordate beneficii salariale se numără bonusurile de performanţă, acordate frecvent managerilor companiilor din producţie şi servicii, dar şi comisioanele oferite fie la finalizarea proiectelor, fie sub formă procentuală lunar, această practică fiind cel mai des întâlnită în companiile de IT. De asemenea, o practică întâlnită frecvent este şi acordarea primelor de Crăciun sau Paşte, îndeosebi în cadrul companiilor axate pe vânzări sau producţie, s