Ministrul delegat pentru Învăţământul Superior şi pentru Cercetare, a vorbit la Interviurile Gândul despre schimbările noului an universitar.
Principalele idei din interviu:
- O nouă clasificare a universităţilor din România, în funcţie de care se va face finanţarea, va fi gata în 2014.
- „Sunt multe prea multe specializări, cel puţin de licenţă. Cred că sunt mii, ar trebui reduse masiv”.
- Ingineria şi Medicina vor fi domeniile sprijinite cu prioritate de Ministerul Educaţiei.
- După 1 octombrie, Ministerul Educaţiei va lansa un program special pentru olimpicii care aleg să rămână în universităţile din România prin care le va acorda acestora burse în valoare de 15.000 de euro pentru cercetare.
- Ministerul Educaţiei va avea o bază de date unică pentru toate tezele de doctorat din România, iar lucrările vor fi verificate înainte de a intra la validare la consiliul de atestare a diplomelor.
Mai jos, interviul acordat de Mihnea Costoiu:
Gândul: La ce schimbări să se aştepte studenţii pentru anul universitar care începe marţi, 1 octombrie?
Mihnea Costoiu: Pentru studenţi o să încecăm să creştem subvenţia pentru cămine. Anul acesta am avut o sumă în plus pentru acest lucru şi discuţia cu universităţile a fost de a mări numărul de beneficiari şi nu cuantumul alocaţiei. În ultimele zile am discutat cu studenţii să mărim alocaţia şi nu numărul de studenţi beneficiari.
Vom continua analiza atentă a tuturor specializărilor de licenţă şi de master pe care le derulează universităţile, astfel încât, în decembrie 2013, să putem avea noul nomenclator al specializărilor din România, pentru că, în acest moment, cred că sunt multe prea multe specializări, cel puţin de licenţă. Cred că sunt mii, ar trebui reduse masiv.
De asemenea, anul acesta vom continua scoaterea la concurs a locurilor de la universităţi cu înc