Este împământenită ideea că, dacă eşti un profesionist competent, vei avea succes în carieră
Acest lucru nu este valabil întotdeauna, ci trebuie ţinut cont şi de faptul că modul în care te "vinzi" la interviu contează cam la fel de mult ca abilităţile pe care le ai
Interviul de angajare este momentul în care profilul profesional şi academic al candidatului este analizat atent de către angajatori, care caută să găsească punctele-cheie sau punctele slabe ale candidaturii respective. Deşi este împământenită ideea că, dacă eşti un profesionist competent, vei avea succes în carieră, acest lucru nu este valabil întotdeauna, ci trebuie ţinut cont şi de faptul că modul în care te "vinzi" la interviu contează cam la fel de mult ca abilităţile pe care le ai.
Eduard Ezeanu, Coach pentru Art of Confidence, explică faptul că, deşi competenţa profesională a unei persoane contează foarte mult, nu este nici pe departe singurul factor care face diferenţa. "Într-o lume ideală, orice manager, client sau coleg ar putea vedea rapid, obiectiv şi clar competenţele tale şi ar fi perfect conştient de ceea ce poţi. Însă, nu trăim în această lume ideală. Trăim într-o lume în care oamenii au interacţiuni diverse şi complexe la locul de muncă, în care există proceduri şi birocraţie, în care purtăm măşti cu obstinaţie şi în care mai toată lumea e prea ocupată ca să-i cunoască pe alţii în profunzime", este de părere reprezentantul Art of Confidence.
Calităţile nu devin evidente de la sine nici în cazul persoanelor cu vechime
Într-un astfel de mediu, precum cel descris mai sus, calităţile individuale deseori nu devin evidente de la sine nici măcar dacă persoana are vechime în locul de muncă.
"De pildă, nu de puţine ori mi s-a întâmplat să stau de vorbă cu o persoană care era foarte bună în ceea ce face, dar managerul său direct habar n-avea de as