Credeai că tratamentele cu nămol sunt numai pentru cei în vârstă? Află că o astfel de cură, de trei săptămâni, revitalizează organismul şi redă elasticitatea pielii. Aplicat pe piele, nămolul accelerează procesele de vindecare şi ajută la eliminarea toxinelor. Dar acestea sunt doar câteva dintre efectele sale benefice.
Tratează psoriazisul
Împachetările cu nămol cald sunt o terapie eficientă pentru tratarea bolilor de piele, în special al psoriazisului. Nămolul este încălzit la 39-42 de grade Celsius şi aplicat într-un strat de aproape doi centimetri grosime, fără a fi acoperită zona tratată. Prin repetarea procedurii, timp de zece zile, crustele cauzate de psoriazis pot fi îndepărtate complet, nemaifiind necesare unguentele.
Creşte flexibilitatea articulaţiilor
Poţi reduce intensitatea durerilor articulaţiilor tot cu ajutorul împachetărilor cu nămol, dar şi prin ungerea încheieturilor cu nămol rece. Este bine ca aplicarea să fie precedată de zece minute de expunere la soare. După întinderea nămolului, este bine să aştepţi 10-15 minute, până când simţi că nămolul te strânge, apoi fă un duş cu apă neapărat dulce şi nu din mare, ca să eviţi deshidratarea pielii. Apa rece şi dulce pune sângele în mişcare, creşte elasticitatea pielii.
Vindecă infertilitatea
Anexitele şi inflamaţiile, oricât de inofensive ţi s-ar părea, netratate corect, duc uneori la infertilitate. Fie că vrei să le tratezi, fie că nu poţi avea copii din cauza lor, este o alegere bună o cură cu împachetări zilnice de 20-30 de minute cu nămol încălzit la 38-40 de grade Celsius. O astfel de cură trebuie urmată cel puţin o săptămână, în staţiunea Sovata. La fel de eficiente sunt băile cu nămol şi tampoanele ginecologice înmuiate în nămol special, care se introduc în vagin. Fiecare tampon se ţine 20 de minute, timp în care faci şi o baie de nămol, apoi este scos şi se face