Interviu cu deputatul arădean al PSD, Flavius Măduța
- Domnule Flavius Măduţa, aţi avut o intervenţie legată de învăţământ în Camera Deputaţilor. Politicienii au stabilit învăţământul ca prioritate, dar de 20 de ani toată lumea este de acord că domeniul este subfinanţat…
- Intervenţia din Camera Deputaţilor a venit ca reacţie la un document prezentat de Colegiul Naţional al Liderilor Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ. În acel document au fost prezentate problemele profunde ale învăţământului românesc, o prezentare cu care nu pot decât să fiu de acord. Printre aceste probleme se află fondurile insuficiente, susţinerea slabă pentru cadrele didactice, în special pentru debutaţi. Nu vreau să adopt un limbaj demagogic, aşa cum fac cei mai mulţi dintre politicieni, să enunţ nişte principii şi atât. Ştiu că va fi greu să găsim fonduri suficiente pentru sistemul de educaţie. Totuşi, dacă vom stabili cu adevărat învăţământul ca prioritate naţională, vom reuşi să atragem mai multe fonduri şi să facem paşi înainte. Eu susţin ca în bugetul viitor să găsim 6% din PIB pentru educaţie, aşa cum prevede Constituţia. Să vedem dacă este posibil. Sau, oricum, să acordăm mai mulţi bani pentru învăţământ pentru a susţine reformele într-un domeniu strategic. Investind în învăţământ, investim în oameni şi în soluţii mai bune pentru viitor. Aşa cum în calitate de părinte sunt preocupat de educaţia copiilor mei, consider important ca societatea românească să acorde o atenţie specială educaţiei.
- PD-L a criticat USL şi pe dumneavoastră personal pentru lipsa unui sprijin concret pentru învăţământ. Ce le răspundeţi?
- Cred că aceşti politicieni de la PD-L se fac de râs. USL, prin parlamentari şi prin Guvernul Ponta, au dat un semnal de apreciere pentru învăţământ. Una dintre primele măsuri a fost reîntregirea salariilor profesorilor. Când salariile profe