În urmă cu 45 de ani, prin ordinul Ministrului de Interne, la 1 octombrie 1968 a luat fiinţă Grupul de Pompieri al judeţului Vrancea, sub comanda locotenent colonelului George Rădulescu.
Pe 1 octombrie 1968 Grupul de Pompieri avea în compunere Comandamentul Grupului şi Compania de Pompieri Focşani, condusă de căpitan Constantin Tacică, încadrată cu 11 cadre şi 56 militari în termen.
Cu timpul, pompierii vrânceni au pus bazele unor subunităţi şi în alte părţi ale judeţului, în scopul reducerii timpului de răspuns şi eficientizării intervenţiilor. Astfel, începând cu 1 iulie 1975 ia fiinţă Compania de Pompieri Adjud, la 1 septembrie 1995, prin măsurile întreprinse de către comanda unităţii, ia fiinţă Compania de pompieri de la Vidra, iar începând cu 1 mai 1998 a fost înfiinţată Staţia de Pompieri Panciu, în cadrul căreia funcţionează, începând cu 1 mai 2011, Punctul de Lucru Soveja.
La sarcina binecunoscută de stingere a incendiilor s-au adăugat, odată cu evoluţia societăţii, şi intervenţiile pentru acordarea primului ajutor, descarcerare, salvarea persoanelor ameninţate de inundaţii sau alte calamităţi, accidente, avarii etc.
Atât procedurile de lucru cât şi tehnica de intervenţie au cunoscut modificări substanţiale deoarece riscurile, ameninţările şi provocările sunt mult mai diverse şi mai accentuate.
Datorită creşterii complexităţii intervenţiilor, acelaşi trend l-au urmat şi salvatorii profesionişti, vechii şi actualii pompieri, astăzi integratori ai Sistemului Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă.
„Aniversarea a 45 de ani de la înfiinţarea Grupului de Pompieri al judeţului Vrancea reprezintă un moment deosebit şi un motiv în plus să ne reamintim cu respect de cei care au pus în slujba semenilor întreaga lor activitate şi chiar viaţa. Cu acest prilej, transmit tuturor pompierilor vrânceni multă sănătate, putere de m