Cel mai adesea, adenomul de prostată apare la 55-60 de ani, dar manifestările specifice se pot instala mult mai devreme, în jurul vârstei de 30 de ani, avertizează specialiştii cu ocazia Săptămânii Europene a Urologiei.
„Simptomele de tract urinar inferior, cauzate în mare măsură de adenomul de prostată, au o prevalenţă de 14% la bărbaţii cu vârsta de 30 de ani şi de 40% la bărbaţii care trec de vârsta de 50 de ani, la nivel european“, potrivit profesorului doctor Ian Banks, preşedinte al European Men’s Health Forum, partener al Iniţiativei pentru Sănătatea Bărbatului.
Aşadar, orice manifestare ieşită din comun la nivel urologic ar trebui să-i trimită pe bărbaţi la medic, indiferent de vârstă, atrag atenţia specialiştii. „Adenomul de prostată are repercusiuni majore asupra calităţii vieţii bărbatului, fiind o boală evolutivă, care în timp duce la complicaţii. De aceea, tratamentul medical trebuie să fie început cât mai precoce şi administrat timp îndelungat“, subliniază academicianul Ioanel Sinescu, preşedintele Asociaţiei Române de Urologie. Ce trebuie să ştii despre adenomul de prostată
- Aproximativ 900.000 de bărbaţi români suferă de boli ale prostatei (adenom, cancer sau infecţii).
- Adenomul de prostată apare în general la bărbaţii cu vârste de peste 50 de ani. O treime din bărbaţii cu vârste de peste 70 de ani şi jumătate dintre cei cu vârste de peste 80 de ani suferă de adenom de prostată.
- Adenomul de prostată este o boală care se agravează în timp. De aceea, tratamentul medicamentos trebuie să fie cât mai precoce şi administrat timp îndelungat.
- Tratamentul nu trebuie să fie întrerupt, chiar dacă simptomele bolii au dispărut.
- Întreruperea tratamentului duce la complicaţii ale adenomului de prostată, precum retenţia acută de urină şi nevoia intervenţiei chirurgicale.
Din cei peste 900.000 de pacien