In 1829, Braila este eliberata de sub stapanirea turceasca si contele Vorontov, Guvernatorul General al Basarabiei (1828-1856), viziteaza orasul in 1835, asa cum povesteste preotul anglican C.B. Elliot in "Note de calatorie":
"Pe strazile principale erau arcuri de triumf de lemn ridicate in onoarea Contelui Vorontov, guvernatorul Basarabiei, care vizitase de curand orasul. In port se faceau mai multe nave de comert englezesti si grecesti".
Calatorul este impresionat de exportul din portul Braila..."Cam 80.000 de capete de vite anual si 250.000 piei de oaie in Ungaria si Germania, peste 500 de nave de câte 200 de tone incarcate cu grau, orz si avaz" (C.J.Karadja). C.B. Elliot a mers apoi pe Dunare pana la Galati, prin Chisinau si Odessa unde s-a imbarcat pentru Turcia.
In 1856, prin tratatul de la Paris, Moldovei i se retrocedeaza partea de sud a Basarabiei. In 1857, Al.I.Cuza era prefect de Covurlui si a fost trimis cu "osebite lucrari" la Ismail si Cahul. In 1859, dupa alegerea lui ca domn al Principatelor Unite va adresa un "Manifest catre cele trei judete din Basarabia "retrocedate" in 1856:
"Venim printre voi ca Domn si ca Parinte ca sa va aducem bucuria si vindecarea ranilor de care ati patimit pana acum. Din ziua in care partea Basarabiei locuita de voi s-a alipit de vechea ei tulpina, ea s-a impartasit de toate bantuirile si nevoile ce de multi ani au navalit aceasta tara a Moldovei, atat de buna si frumoasa".
Pe 11 noiembrie 1863, Al.I.Cuza ii oferea imparatului Frantei, Napoleon al III-lea, alianta tarii sale intr-un razboi impotriva Rusiei, sperand a recapata toata Basarabia (Gh.I.Bratianu). In urma razboiului din 1877-1878, prin Tratatul de la Berlin, sudul Basarabiei este luat din noiembrie de Rusia. Dar relatiile comerciale au continuat si in 1903. Societatea Rusa de Navigatie, pe Dunare, dirija com