În Statele Unite, sute de mii de funcţionari încep săptămâna de lucru fără să ştie dacă se vor întoarce la locul de muncă şi marţi, şi asta din cauza neînţelegerilor politice legate de aprobarea unui buget provizoriu. America e din nou pe marginea “prăpastiei fiscale”, iar pagubele ar însemna pentru început un miliard de dolari.
Legislativul american mai are puţin timp, adică până la miezul nopţii de luni, pentru a conveni asupra unui buget provizoriu, evitând astfel o paralizie parţială a statului federal.
Senatul SUA este convocat din nou în această seară, de la ora 18:00 GMT, şi ar trebui să respingă un proiect de buget adoptat în noaptea de sâmbătă spre duminică de către Camera Reprezentanţilor, cu mai puţin de zece ore înainte de începutul anului fiscal 2014.
Fără alocarea de noi fonduri, agenţiile federale ar putea trimite în concediu fără plată peste 800.000 de angajaţi, reducând la minimum efectivele din administraţii - un act pur de “auto-vătămare”, după cum a declarat sâmbătă preşedintele Barack Obama în discursul său săptămânal.
E adevărat că un posibil acord ar putea fi totuşi anunţat luni seara, pe ultima sută de metri, dar majoritatea analiştilor şi comentatorilor se arată sceptici.
Neînţelegerile politice trimit angajaţii acasă
Statul federal american ar putea fi paralizat începând de marţi dimineaţa, iar sute de mii de funcţionari federali ar putea intra în concediu fără plată. Şi pentru că situaţia nu e chiar o noutate, o alta similară fiind înregistrată în anul fiscal 1995 – 1996, analiştii au calculat deja pierderile.
Funcţionarii consideraţi “neesenţiali” ar trebui în acest caz să rămână acasă.
De exemplu, jumătate dintre cei 800.000 de salariaţi civili ai Pentagonului, cel mai mare angajator public, ar intra în concediu fără plată. Dar operaţiunile militare vor continua în mod normal, chiar da