100 de milioane de euro, atât a cheltuit Brăila din bugetul Uniunii Europene, în perioada 2007 - 2013, pentru dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii locale. Sumă din care au fost finanţate aproape 50 de proiecte, unele finalizate, altele aflate în diferite stadii de execuţie.
Dorobanţiul, Călăraşiul, Griviţa, platoul din faţa Palatului Administrativ, fântâna cinetică, sistemul de supraveghere video din municipiu, Drumul Mării, Ambulatoriul Spitalului Judeţean, sunt doar câteva dintre obiectivele care au beneficiat de această finanţare, proiecte importante, menite să dea o nouă faţă oraşului, dar şi să uşureze viaţa locuitorilor. Privind cifrele, concluzia e simplă, autorităţile au făcut treabă bună, mai ales în condiţiile în care ele ne situează pe un meritoriu loc II la nivelul regiunii din care facem parte.
Şi, totuşi, ca "beneficiară" a acestor investiţii, eu nu mă simt "vicecampioană". Nu simt acea mândrie a lucrului bine făcut, a temeiniciei, a banului cheltuit cu chibzuială şi a rezultatului pe măsura aşteptărilor. Iar văzând comentariile generate de materialul "Brăila - vicecampioană", în care e prezentat în detaliu subiectul absorbţiei fondurilor europene la nivelul regiunii Sud - Est, e clar că nu sunt singura încercată de acest sentiment al neîmplinirii. Şi asta, probabil, pentru că, oricât am vrea să aplaudăm aceste realizări, oricât am vrea să vedem partea plină a paharului, pur şi simplu nu putem trece peste nereguli, suspiciuni, corecţii financiare, poticneli, amânări. Lăsăm hârtiile şi clasamentele deoparte, ieşim în stradă şi ce vedem!? Griviţa e plină de gropi, fântâna seamănă cu-n ştrand comunal pentru copii, Dorobanţiul parcă-i opera Meşterului Manole - ce se construieşte azi se surpă mâine, iar Platoul - ce de glume s-au făcut pe seama lui - zici că-i rupt din FarmVille! Iar exemplele ar putea continua, practic n-a