Persoanele care au trecut de 50 de ani au mari probleme în găsirea unui loc de muncă.
Foarte multe persoane din Roman care au lucrat în fabricile mari din oraş, dar care s-au desfiinţat, nu reuşesc să găsească un loc unde să muncească. Deşi mai au mulţi ani până la pensionare, angajatorii nu le mai oferă locuri de muncă. Preferă să angajeze tineri, care lucrează foarte bine şi la calculator şi au mai multă forţă de muncă.
Este şi cazul lui Iosif Giurgiuman, de 54 de ani din Roman. După 24 de ani în care a lucrat la fabrica Polirom, de la desfiinţare a avut probleme din ce în ce mai mari în a-şi găsi un loc de muncă. Din 2005 şi până în prezent a schimbat nu mai puţin de şapte locuri de muncă, din care doar două au fost cu carte de muncă. A lucrat ca agent de pază, ca manipulant într-un depozit de materiale de construcţii, ca montator de mobilă, ca muncitor necalificat în fabricare de pavele, însă de fiecare dată se renunţa la servicile lui, după perioade foarte scurte de timp, invocându-se motive diverse. Însă neoficial, motivul era acelaşi de fiecare dată: se angajau persoane mai tinere.
Văduv din 2001, până în vara acestui an a primit de la stat pensie de urmaş, cât timp a mai avut copii la şcoală. Însă nu ştie ce se va face pe viitor.
Iosif Giurgiuman verifică săptămânal locurile de muncă disponibile la Agenţia Locală a Forţelor de Muncă şi a urmat, în timp, diferite cursuri de recalificare, sperând că asta îl ajuta să îşi găsească mai uşor un loc de muncă. În 2009, a urmat cursul de mozaicar şi faianţar. Neavând experienţă, însă, nimeni nu l-a angajat. În 2011, a urmat cursul de agent de pază. După aceasta, s-a angajat în câteva rânduri la diferite firme ca agent de pază, însă niciodată nu era ţinut mai mult de trei luni. În 2013, observând că există cerere pentru bucătari, a decis să urmeze şi cursul de recalificare ca şi bucătar. Din pă