„Transformatorul 2.0“ revine în prim-plan într-un mod inedit: distribuitorii de electricitate sunt acuzaţi că au adus în România transformatoare şi echipamente proaste, la mâna a doua, care au fost trecute în scripte ca şi cum ar fi fost noi, şi, astfel, fiecare român a fost păgubit prin preţul plătit la energie.
Această acuzaţie a fost făcută de către Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie. „Ne-am aşteptat ca după privatizare calitatea serviciilor să crească. Cele mai multe plângeri le avem de la companii private. E timpul ca aceste companii să-şi revizuiască politica de distribuţie a energiei electrice. Sigur, exportăm profiturile şi internalizăm cheltuielile, dar aceste lucruri nu trebuie făcute în detrimentul consumatorilor“, a afirmat ministrul, în cadrul unui forum de energie.
În România, Enel deţine trei filiale de distribuţie, respectiv Banat, Dobrogea şi Muntenia Sud, nemţii de la E.ON au cumpărat distribuţia din zona Moldovei, iar CEZ operează în Oltenia.
Niţă a dat ca exemplu importul de transformatoare folosite în Italia, care sunt aduse aici şi „trecute ca şi cum ar fi noi“. Trebuie menţionat că toate investiţiile realizate în sectorul de distribuţie sunt recunoscute în tarife de către Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), astfel că, indirect, acestea au fost plătite de către fiecare român racordat la reţea. Legea energiei va fi modificată astfel încât toate produsele destinate sistemului energetic să fie omologate în România, a mai spus Niţă.
Procese la Paris
Oficialul a adăugat că în acest moment Electrica se judecă la Curtea Internaţională de la Paris cu Enel, E.ON şi CEZ din cauza investiţiilor nerealizate şi a faptului că nu au fost respectate contractele de privatizare.
Electrica are pretenţii care totalizează 1,5 – 2 miliarde de