Şeful SRI a declarat ieri că proiectul constituie, din perspectiva Serviciului, o problemă de securitate naţională.
George Maior a declarat că, din 1999, subiectul Roșia Montană s-a afl at în atenția SRI
Sursa: CODRIN PRISECARU
Serviciul Român de Informaţii nu se poate pronunţa asupra oportunităţii implementării proiectului de la Roşia Montană, dar această problemă de securitate naţională s-a aflat permanent în atenţia SRI, primele informări fiind realizate în 1999.
Prezent la audieri la Parlament, directorul SRI , George Maior, a spus că Serviciul a acordat atenţie acţiunilor menite să influenţeze actul decizional, precum şi "tentativelor unor structuri extremiste, eco-anarhiste" de a exploata sau de a deturna mişcările protestatare.
Potrivit acestuia, din ianuarie 1999 până în septembrie 2013, SRI a transmis peste 500 de informări către 70 de demnitari din administraţia centrală şi locală.
Directorul SRI a plecat fără să răspundă la întrebări, lăsându-l pe preşedintele Comisiei parlamentare pentru controlul SRI, Georgian Pop (PSD), să discute cu presa.
Întrebat la ce s-a referit Maior atunci când a vorbit de riscul de deturnare a protestelor, Georgian Pop a spus că rolul Serviciului este "acela de a informa beneficiarii legali dacă există aceste tendinţe".
Nu există informări cu suspiciuni de corupţie
"Noi, la nivelul comisiei, am vrut să verificăm şi dacă au existat astfel de tentative şi dacă SRI şi-a făcut treaba pe linia de prevenţie, iar răspunsul este că SRI a acţionat în mod eficient şi n-am văzut ca proteste legitime să fie denaturate într-un scop negativ pentru dinamica societăţii româneşti de către elemente de tip extremist", a spus Pop.
El a mai declarat că, din cele prezentate la comisie de către conducerea SRI, nu există informaţii şi informări trimise către Parchet cu suspiciuni de corupţie sau