Banca Vaticanului (IOR) a decis să închidă aproximativ 900 de conturi, printre care cele deţinute de ambasadele Iranului, Indoneziei şi Irakului, a anunţat marţi cotidianul Corriere della Sera.
Potrivit cotidianului italian, IOR a trimis luni scrisori către 900 de clienţi, solicitându-le să-şi închidă contul, din cauza unor "suspiciuni de spălare de bani, chiar de finanţare a terorismului". "Aceşti clienţi nu au reuşit să treacă o serie de controale realizată în mai de societate de consultanţă Promontory, lider mondial în combaterea spălării banilor", anunţă Corriere della Sera. Intervievat de AFP, purtătorul de cuvânt al IOR "nu a confirmat", însă "nici nu a dezminţit" cifra vehiculată. El a ţinut să precizeze, totuşi, că închiderea conturilor nu este neapărat legată de suspiciuni cu privire la implicare în activităţi infracţionale.
"Începând din mai, noi verificăm identitatea tuturor clienţilor noştri, cu scopul de a vedea dacă ei corespund criteriilor în vigoare pentru a deţine un cont la IOR", a explicat el. În urma verificărilor, au fost detectate persoane care nu mai pot fi autorizate să deţină un cont la IOR, ca, de exemplu, ambasadori care nu mai sunt însărcinaţi cu misiuni pe lângă Sfântul Scaun. În paralel, a adăugat el, în cadrul luptei împotriva spălării banilor, IOR controlează "tranzacţiile efectuate pe conturi şi verifică dacă acestea sunt compatibile cu veniturile titularilor". "În acest caz, închiderea contului este motivată de o suspiciune de activitate ilegală", a precizat purtătorul de cuvânt.
Potrivit Corriere della Sera, IOR a decis să închidă conturile misiunilor diplomatice ale Iranului, Irakului şi Indoneziei, după ce a descoperit "depuneri şi retrageri de sume mari de bani lichizi". Autoritatea de Informare Financiară (AIF), organism care supraveghează operaţiunile financiare ale Vaticanului, ar fi apreciat că docum