Zeci de evenimente vor avea loc în cadrul primei ediţii a Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi (23-27 octombrie) – FILIT, realizate în parteneriat cu majoritatea instituţiilor educaţionale şi culturale din judeţul Iaşi. Expoziţii de carte, fotografie şi pictură, concerte, dezbateri, concursuri sunt doar câteva tipuri de evenimente care vor însoţi programul oficial al festivalului.
Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi este parte a FILIT prin programul „Scriitori printre liceeni”, organizarea concursului „Cea mai îndrăgită carte a anului 2012”, cu un juriu format din cei mai buni elevi de liceu, precum şi prin organizarea unei mese rotunde profesionale: o întâlnire între profesorii de limba română și de limbi străine și traducătorii invitați.
FILIT realizează în colaborare cu Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași întâlnirea profesională între studenți și profesori de la traductologie cu traducători intitulată „Lost in the Original”.
Muzeul Literaturii Române Iaşi va prezenta expoziţia „Fețele necunoscute ale lui Cezar Petrescu: portrete grafice inedite”, Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” (BCU) pe cea intitulată „Literatura română pe meridianele lumii”. Filiala Iaşi a Uniunii Artiştilor Plastici va găzdui Salonul Artelor Vizuale Ieşene, iar Filiala Iaşi a Uniunii Scriitorilor din România o întâlnire informală cu traducătorii străini din limba română.
Fundaţia Comunitară Iaşi programează în cadrul FILIT o ediţie specială a „Cafenelei publice”, coordonatorii şi redactorii revistei “Alecart” vor purta zilnic discuţii cu scriitorii care au acceptat invitaţia festivalului. Ateneul Tătăraşi propune o expoziţie de fotografie şi texte – „Iaşii în mărturii şi evocări literare”, dar şi proiectul „Romane pe văzute – literatură română şi germană pe ecran”, în colaborare cu Centrul Cultural Ge