Primăria Arad le va trimite notificări proprietarilor de clădiri istorice din zona centrală a oraşului, prin care li se va cere să înceapă lucrări de refacere a faţadelor, aproximativ 260 de imobile fiind identificate cu degradări avansate, dintre care 50 pun în pericol siguranţa trecătorilor.
Primarul Aradului, Gheorghe Falcă, a anunţat, marţi, că va pune în aplicare prevederile Legii 153/2011 privind creşterea calităţii arhitectural-ambientale a clădirilor, în municipiu fiind identificate aproximativ 260 de imobile doar în zona centrală care au nevoie de reparaţii urgente la faţade, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Potrivit reprezentanţilor Primăriei, 50 de imobile sunt în stare de degradare foarte avansată şi pun în pericol siguranţa trecătorilor, astfel că proprietarii acestora vor primi notificări până la sfârşitul anului, prin care li se va cere să înceapă lucrările de reparaţii.
Primarul Falcă a declarat că în 2014, cel târziu, trebuie să intre în reparaţii cele 50 de clădiri cu risc pentru trecători, iar dacă proprietarii nu vor avea bani de investiţii, acestea vor intra în sarcina municipalităţii, urmând ca sumele investite să fie recuperate în cel mult cinci ani, pe principiul colectării taxelor şi impozitelor locale.
"Prioritatea noastră o reprezintă clădirile unde se înregistrează degradări mai mari. După estimările noastre, Primăria va putea să înceapă primele lucrări de reabilitare a faţadelor anul viitor, în luna iunie", a declarat Gheorghe Falcă.
Primarul a spus că la licitaţiile pentru atribuirea lucrărilor, în cazul imobilelor pentru care proprietarii nu au bani de investiţii, s-ar putea ca o condiţie pusă ofertanţilor să fie aceea de a avea resurse financiare pentru reparaţiile necesare, eventual contracte de finanţare cu bănci.
Primăria ar putea aloca cel mult trei milioane de euro, într-o primă fază a p