Scris de Adriana Barbu - Primăria va trimite, cel târziu în decembrie, notificare proprietarilor a 50 de imobile de pe centru, care sunt periculoase pentru trecători.
Arad. S-a decis: sunt 230 de clădiri cu probleme în zona istorică şi protejată a Aradului, ale căror faţade şi acoperişuri ar trebui renovate, iar primele 50, în ordinea gravităţii, vor primi până la finele anului notificări din partea Primăriei Arad pe tema obligaţiei de a trece la reabilitarea clădirilor.
Vestea a fost făcută publică marţi de primarul Gheorghe Falcă, care a precizat, în cadrul unei conferinţe de presă, că a avut loc şedinţa comisiei consultative pentru elaborarea şi fundamentarea programelor multianuale privind menţinerea calităţii arhitecturale a clădirilor de pe raza municipiului.Zona vizată
Comisia condusă de viceprimarul Bognar Levente a stabilit zona de acţiune din perimetrul ansamblului urban, identificând aici 230 de clădiri cu probleme, care pot pune în pericol siguranţă cetăţenilor. Zona studiată de comisie cuprinde Bulevardul Revoluţiei, Piaţa Mihai Viteazu, străzile Crişan, Cloşca, Horia, Episcopiei, Alecsandri, Blaga, Eminescu, Gheorghe Lazăr, Nicolae Bălcescu, Nicolae Grigorescu, Parcul Reconcilierii, Piaţa Catedralei, Piaţa Avram Iancu, dar şi bulevardele Milea, Decebal şi Dragalina.
Cele 230 de imobile inventariate vor face cu siguranţă obiectul Legii 153/2011, modificată în 2013, lege care obligă proprietarii să treacă la reabilitarea faţadelor pe banii lor sau pe banii de împrumut ai primăriei, pe care trebuie să-i ramburseze apoi în termen de 5 ani. Legea spune că proprietarii au la dispoziţie 60 de zile de la momentul la care au primit notificarea pentru a decide dacă vor renova faţadele pe banii lor sau ai autorităţilor.Imobilele, pe străzi
Revenind la imobilele cu probleme din Arad, primarul Gheorghe Falcă spune că sunt 29 de clădiri pe Bu