Reducerea TVA la pâine de la 24 la 9% reprezintă una dintre cele mai curajoase măsuri luate de către un guvern după anul 2008, când criza economică mondială a dat primele semne de instalare. Partidul Național Liberal a susţinut acest tip de măsură deoarece consideră că reducerea fiscalităţii reprezintă singura soluţie cu impact major atât asupra consumului - deci este benefică pentru fiecare cetăţean -, cât şi asupra economiei în ansamblu şi a resurselor bugetare ale statului.
Liberalii au susţinut din totdeauna că pentru a avea o economie puternică trebuie să avem curajul să ne asumăm măsuri de impact real, viabile, care să încurajeze pe termen lung producţia, investiţiile şi consumul. De aceea, în 2005, am introdus cota unică de impozitare de 16%, care şi-a dovedit ulterior efectele pozitive asupra economiei, asupra accelerării atragerii marilor investiţii, dar şi asupra creşterii nivelului de trai, cu efecte majore asupra consumului.
Acum, prin reducerea TVA la pâine PNL a susţinut faptul că vom avea rezultate şi în ceea ce priveşte consumul, prin reducerea imediată a preţurilor pe întreg lanţul de producţie al pâinii, dar şi printr-o diminuare considerabilă a evaziunii fiscale pe acest segment. Aceasta este în primul rând o măsură destinată producătorilor din domeniul panificaţiei, pentru că taxa pe valoarea adăugată este plătită de aceştia şi cu efecte pozitive asupra buzunarelor cetăţenilor.
Primele rezultate ale acestei măsuri constau în faptul că majoritatea producătorilor şi comercianţilor au decis să scadă preţul pâinii chiar de la 1 septembrie, concomitent cu aplicarea deciziei Guvernului USL de reducere a TVA, reducerile de preţuri fiind cuprinse între 15% si 25%. Astfel, reducerea TVA la pâine a avut ca efect scăderea preţurilor în cazul a 71% dintre producători şi a 82% din comercianţi.
Considerăm că acesta este un se