Preţul gazelor va fi majorat, începând de marţi, cu cel mult 1% pentru consumatorii casnici, în timp ce tarifele pentru industrie vor fi mai mari cu maximum 2%, odată cu parcurgerea unei noi etape din calendarul de liberalizare a pieţei.
''Data de 1 octombrie este următorul termen din calendarul de liberalizare a pieţei gazelor. În ceea ce priveşte preţul final pentru consumatorii casnici, estimăm o majorare de cel mult 1%, având în vedere influenţa în preţ a gazelor de import şi creşterea preţului gazelor de producţie internă', a declarat, pentru AGERPRES, în urmă cu două săptămâni, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), Niculae Havrileţ.
România îşi asigură, în medie, 75% din consumul de gaze din producţie internă, iar restul de 25% reprezintă importuri din Rusia. Populaţia şi termocentralele utilizează gaze de import doar în proporţie de aproximativ 5%.
Preţul gazelor de import a ajuns în această perioadă la circa 400 de dolari pe mia de metri cubi, în timp ce gazele de producţie internă sunt de două ori mai ieftine, a adăugat Havrileţ.
La 1 iulie 2013, preţul final al gazelor a crescut cu 8% pentru consumatorii casnici şi cu 3% pentru cei industriali.
Următorul pas din calendarul de liberalizare pentru populaţie este 1 ianuarie 2014, când este programată o scumpire de 2%. La 1 aprilie 2014, preţurile vor creşte cu alte două procente, urmând ca tarifele să fie majorate din nou cu 3% la 1 iulie şi cu alte trei procente la 1 octombrie 2014.
În perioada 2015 - 2018, scumpirea va fi de 12% pe an, în patru etape în fiecare an (la începutul fiecărui trimestru).
Începând cu 1 ianuarie 2019, doar consumatorii vulnerabili vor mai plăti preţuri reglementate, stabilite de ANRE, restul consumatorilor urmând să negocieze preţul direct cu furni