Multe tinere sunt preocupate de felul cum arată, iar unele vor siluete anorexice. Prin urmare, ţin diete drastice ori apelează la pastile de slăbit. Nu conştientizează că îşi pun viaţa în pericol, spun medicii diabetologi.
Din ce în ce mai multe femei vor să slăbească. Iar dacă s-ar putea fără efort, cu atât mai bine. Prin urmare, multe dintre ele, în special tinere, apelează la pastilele de slăbit, deşi acestea nu sunt recomandate de medici.
Medicul diabetolog şi nutriţionist Gheorghe Cocioabă susţine că nu a recomandat niciodată pacienţilor săi pastile de slăbit. Potrivit acestuia, kilogramele în plus nu dispar cu ajutorul unei pilule, ci doar cu ajutorul unui regim personalizat, combinat cu exerciţii fizice. „Nu am recomandat niciodată pastille de slăbit în întreaga mea carieră, ci diete personalizate. Procesul de slăbire intervine printr-o restricţie a anumitor alimente calorigene. Nu există niciun fel de pilulă minune care să ne ajute să slăbim. Persoanele care doresc să slăbească trebuie să consulte medicul specialist, care le va da un regim personalizat combinat cu exerciţiu fizic”, spune doctorul.
Gheorghe Cocioabă precizează că a întâlnit situaţii în care adolescentele au ajuns la spital din cauza pastilelor de slăbit, mai ales că aceste pilule pot provoca diferite afecţiuni, ba chiar decesul. „Am avut de-a lungul anilor paciente care au ajuns la spital deoarece se simţeau rău din cauza acestor pastile, fie că au stat nemâncate. În plus, ele pot provoca diferite afecţiuni digestive şi boli psihice. Dacă o persoană suferă şi de alte afecţiuni, o intoxicaţie cu astfel de pastile poate duce la deces, deoarece organismul cedează. Deci, cine vrea să slăbească, să nu apeleze în niciun fel la astfel de pastile, deoarece nu aduc niciun beneficiu asupra stării de sănătate”, susţine medicul Cocioabă.
Pastilele vândute în pla