Ni se tot spune că nu ne e scris în gene să fim monogami. Chiar daca nu ar fi aşa, ştim că este uneori greu sa rezişti tentaţiilor sau că o relaţie pe termen lung poate deveni plictisitoare. Ce ar fi de făcut dacă îţi doreşti ca relaţia ta să dureze „până la adânci bătrâneţi”?
Pe lângă confortul sufletesc pe care ţi-l oferă, monogamia te fereşte nu numai de bolile cu transmitere sexuală, ci şi de boli cronice şi chiar de cancer, au constatat unele studii care au comparat persoanele căsătorite cu celibatarii. Dar o căsnicie nefericită poate transforma viaţa în iad. Depinde şi de noroc, dar în mare parte cei doi şi-l croiesc singuri.
Obiceiuri care duc la fericire
Cei care au observat obiceiurile cuplurilor care rămân împreună zeci de ani au identificat o multitudine de trăsături comune pe care majoritatea acestor cupluri le avea. Acestea ar fi: separarea de familia de origine (părinţi, fraţi, surori etc.), adică au păstrat relaţii apropiate cu aceştia, dar soţii sunt autonomi faţă de ei şi îşi construiesc propria viaţă; pasiuni, activităţi şi planuri de viitor comune; puterea de a trece cu bine printr-o criză, maturitate; abilitatea de a rezolva conflictele; uşurinţa de a se adapta schimbărilor şi aceea de a accepta că anumite lucruri nu se vor schimba niciodată; faptul că au devenit părinţi; o viaţă sexuală împlinită şi deschiderea partenerilor de a explora şi de a o îmbunătăţi, dacă nu este suficient de satisfăcătoare; comunicare deschisă, faptul că îşi împărtăşesc unul altuia gândurile, sentimentele, dorinţele, dar şi micile discuţii plăcute; încrederea; faptul că se bucură unul de prezenţa celuilalt; amintirile comune, bucuriile, dar şi necazurile prin care au trecut împreună; umorul, unul din factorii cei mai importanţi care ţin o căsnicie, când orice altă strategie eşuează.
Ce să nu faci
O altă „regulă” ar fi ca interacţiunile pozit