Nivelul foametei continuă să înregistreze o scădere în lume, însă Africa rămâne cea mai afectată, una din cinci persoane suferind din cauza subalimentării pe acest continent, a anunţat marţi Organizaţia ONU pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).
Potrivit raportului privind situaţia insecurităţii alimentare în lume (SOFI 2013), prezentat marţi la Roma, unde se află sediul FAO, 842 de milioane de persoane (12% din populaţia mondială) au suferit de foamete cronică în perioada 2011-2013, în comparaţie cu 868 de milioane în perioada 2010-2012.
"Astfel, o persoană din opt în lume a suferit, probabil, de foamete cronică", scrie Agenţia ONU, care subliniază că există diferenţe mari între regiuni.
Africa rămâne continentul cel mai afectat, dar în special Africa subsahariană, "care acuză nivelul de subalimentare cel mai ridicat" din lume, cu 21% (adică o persoană din cinci), notează FAO.
În schimb, "cea mai mare parte a ţărilor asiatice au înregistrat o reducere importantă atât a numărului, cât şi a proporţiei persoanelor subalimentate, în special în Asia de Sud-Est", unde prevalenţa subalimentaţiei a scăzut în decurs de 20 de ani de la 31 la 10,7%.
În total, aproape 60% dintre persoanele subalimentate se află, în continuare, în Asia de Sud (295 de milioane) şi în Africa subsahariană (223 de milioane) - însă chiar şi în această regiune partea de populaţie subalimentată a scăzut destul de puternic în ultimele două decenii, de la 32,7 la 24,8% din populaţia totală.
Asia, per ansamblu, "nu este departe de atingerea" Obiectivului Mileniului vizând reducerea cu jumătate a numărului persoanelor care suferă de foamete până în 2015, potrivit FAO, care apreciază că acest obiectiv "încă poate fi atins" de ţări în curs de dezvoltare, "cu condiţia să fie efectuate eforturi suplimentare cu scopul reducerii foametei", prin intermediul unor mecanism