Efectivul de animale şi numărul fermelor zootehnice s-au redus dramatic.
Sectorul zootehnic autohton îşi revine mai greu decât în alte ţări după problemele economice din anii 90. Efectivul de animale este în continuă scădere şi numărul fermelor de animale s-a redus dramatic ajungând la circa 500, dar şi acestea necesită să fie modernizate. Circa 80% din fabricile avicole care erau în proprietate publică s-au păstrat trecând în proprietate privată, însă activează mai puţin de 30% din ele.
“În perioada Uniunii Sovietice pe teritoriul Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti existau circa 1.007 soviete săteşti şi, practic, 1.007 colhozuri şi sovhozuri. În fiecare colhoz/sovhoz existau câte o fermă de vaci, fermă de porci, fermă de oi, fermă de păsări, fermă de iepuri şi câte o prisacă. În afară de acestea, în fiecare raion existau câte un complex de îngrăşare a bovinelor, de creştere a junincilor, câte o fabrică avicolă, câte un complex de producere a cărnii de porc de diferite capacităţi, de la 12 până la 54.000 capete de porci.
În raioanele Anenii Noi, Făleşti, Floreşti şi Comrat către anul 1989 existau câte două complexe de producere a cărnii de porc", a spus viceministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Ion Sula. În perioada reformelor în agricultură, fermele colhozurilor şi sovhozurilor au fost distribuite foştilor colhoznici ca şi cote valorice, animalele din proprietate publică şi cooperativă au trecut în posesia deţinătorilor individuali.
Actualmente, în Republica Moldova activează 180 ferme de bovine cu capacitatea de la cinci bovine şi mai mult, 180 ferme de porcine (de la cinci scroafe şi mai mult), inclusiv cinci complexe de producere a cărnii de porcine, şi 142 de ferme de ovine şi caprine.
Mai puţină carne, mai puţin lapte…
În perioada anilor 1989-2012 s-au diminuat efectivele de bovine cu 927.000 capete(82%), inclu