Inca din prima zi, proiectul Rosia Montana a inceput cu o mare minciuna: asa-zisa licitatie. Pe 5 septembrie 1995, compania de stat Regia Autonoma a Cuprului (RAC) Deva (devenita ulterior Minvest) publica in cotidianul ”Adevarul” un anunt din care reiesea ca este interesata de incheierea unui parteneriat cu o societate straina pentru ”prelucrarea sterilelor cu continut de metale pretioase din iazuri de decantare vechi in amestec cu minereu auro-argintifer la Rosia Montana”. Conform anuntului, ofertele urmau sa fie asteptate 30 de zile. Dupa cum avea sa se dovedeasca ulterior, contractul dintre Gabriel Resources si RAC Deva fusese semnat pe 4 septembrie 1995, cu o zi inaintea publicarii anuntului de licitatie. Sursa imagine: focus-energetic.ro
Zacamintele de la Rosia Montana au fost listate la bursa fara acordul proprietarului – statul roman. In luna aprilie 1997, Bursa din Vancouver solicita autoritatilor romane sa confirme informatiile legate de asocierea Regiei de stat cu firma Gabriel Resources. Asocierea dintre Gabriel Resources si compania de stat s-a produs la doua saptamani ulterior scrisorii de la Bursa din Vancouver, pe 3 iunie 1997, prin infiintarea societatii EuroGold, devenita ulterior Rosia Montana Gold Corporation (RMGC).
Unul dintre artizanii acestor inginerii a fost Mihail Ianas, fost director al Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), devenit ulterior director in una dintre firmele lui Frank Timis, Regal Petroleum.
“SRI s-a interesat atunci de operatiunea listarii, dar cred ca povestea a fost musamalizata, pentru ca lucrurile au continuat, nu s-a mai intamplat nimic de atunci”, declaratie a lui Mihail Ianas, in 2011.
”Onorabilitatea” investitorilor
Parintele Afacerii Rosia Montana, Frank Timis, a fost racolat din randurile retelei romanesti de traficanti de droguri din Australia. Tatal sau vitreg a fost condam