China permite din nou accesul pe reţelele Facebook şi Twitter şi pe site-ul The New York Times, dar numai pentru o zonă de 27 de kilometri în jurul oraşului Shanghai, considerat zonă de liber schimb.
Un număr restrâns de chinezi vor putea în sfârşit să acceseze Facebook, Twitter şi alte site-uri considerate "sensibile din punct de vedere politic", după ce guvernul comunist blocase reţeaua Facebook în 2009, ca urmare a revoltelor din provincia Xinjiang, informează site-ul tabloidului britanic Daily Mail.
Accesul la aceste site-uri va fi permis doar chinezilor care lucrează şi trăiesc în noua zonă porto-franco din Shanghai, care are o suprafaţă de 27 de kilometri.
Platformele Facebook şi Twitter au fost blocate de guvernul de la Beijing în urma revoltelor sângeroase din provincia Xinjiang, din vestul Chinei, despre care autorităţile afirmă că au fost instigate prin site-urile de socializare.
Pe de altă parte, site-ul The New York Times a fost blocat în China după ce publicaţia americană a relatat, anul trecut, că familia premierului chinez de atunci, Wen Jiabao, a strâns o avere imensă.
Citând surse guvernamentale, ziarul South China Morning Post din Hong Kong a afirmat, de asemenea, că autorităţile susţin licitaţii ale firmelor de telefonie străine pentru furnizarea serviciilor de internet în zonă.
Partidul Comunist din China cenzurează agresiv internetul, ştergând sistematic postările online şi blocând accesul la site-uri pe care le consideră nepotrivite sau periculoase din punct de vedere politic.
Zona porto-franco din Shanghai, aprobată la începutul lunii iulie, urmează să fie "o regiune de testare" a convertibilităţii yuanului şi a liberalizării ratelor dobânzilor, pe lângă investiţiile străine directe şi sistemul de impozitare, a afirmat Consiliul de Stat.
Potrivit aceloraşi surse guvernamentale, scopul deblocă