Rezidentiatul cuprinde instruire teoretica si practica pe durata a 3 pana la 7 ani in functie de specialitate si se organizeaza pe domeniile medicina, medicina dentara si farmacie, in regim de programe cu timp integral, in formele pe loc si pe post, prevede un proiect pus in dezbatere publica de Ministerul Sanatatii.
Potrivit proiectului, in cazul specialitatii medicina de familie se poate organiza si rezidentiat in regim de program cu timp partial, cu durata de 5 ani. "Cifra de scolarizare a rezidentilor se aproba anual prin ordin comun al ministrului sanatatii si al ministrului educatiei nationale. Incepand cu data de 1.01.2015, pentru domeniul medicina, rezidentiatul se desfasoara in 2 etape: etapa I de rezidentiat cu formare prin program de trunchi comun stabilit pentru specialitatile care alcatuiesc subdomeniile domeniului medicina, si are o durata de 2 ani, etapa a II-a de rezidentiat de continuare a formarii in una din specialitatile care alcatuiesc subdomeniul corespunzator programului de trunchi comun efectuat in etapa I, cu durata de 1-5 ani, dupa caz", prevede proiectul.
Etapa a II-a de rezidentiat se va organiza in formele de rezidentiat pe loc si pe post. Admiterea in etapa I de rezidentiat se va face prin selectie organizata de Ministerul Sanatatii pe baza mediei de absolvire a facultatii si a optiunii candidatilor, conform metodologiei elaborate de Ministerul Sanatatii in colaborare cu institutiile de invatamant superior medical uman acreditate si Colegiul Medicilor din Romania si aprobata prin ordin al ministrului Sanatatii.
Proiectul prevede ca la admiterea in etapa I de rezidentiat au acces absolventii licentiati ai facultatilor de medicina promotia 2014 si ulterioare, precum si medicii promotii anterioare care nu au obtinut drept de libera practica sub incidenta normelor precedente sau nu detin titlul de medic sp