Zeci de regizori, documentarişti şi oameni de televiziune se reunesc la jumătatea lunii octombrie la Sibiu unde vor analiza România ultimilor 20 de ani văzută prin prisma filmelor româneşti. Conferinţa "România sub lupă" debutează joi, 16 octombrie, în cadrul ediţiei aniversare a Astra Film Festival de la Sibiu.
“Sărbătorim prin muncă, a venit timpul ca odată cu majoratul festivalului să se adune breasa documentariştilor români şi a celor care au urmărit evoluţia acestui gen în Romania, şi să vedem ce a reuşit să facă acest gen de film în aceste vremuri tulburi. Ce fel de Românie se conturează prin sutele de filme produse în această perioadă? Care este mediul televiziunii factuale în ţară? În ce fel de cursuri si şcoli se învaţă meseria de documentarist? Cine se ocupă cu promovarea, arhivarea lor?”, a declarat Dumitru Budrala, director fondator al AFF.
Conferinţa "România sub lupă" începe joi, 17 octombrie, cu o mesă rotundă dedicată filmului documentar şi documentelor vizuale. Laurenţiu Damian, Bjorn Reinhart, Dan Nuţu, şi Dumitru Budrala vor prezenta modalităţi de colectare, arhivare, pulicare şi de formare în film documentar în România.
Vineri, 18 octombrie, se a chestiona documentarul românesc din ultimii 20 de ani în viziunea autorilor Remus Gabriel Anghel, Iulia Hossu, Marius Lazăr, Andra Matzal, Vintilă Mihăilescu, Raluca Nagy, Zsuzsa Plainer, Adina Popescu, Andrei Rus, Eliza Zdru, Michael Stewart, Cătălin Sturza. Conţinutul acestei întâlniri va fi publicat într-o carte 20 de ani de documentar în România.
Conferinţa se va încheia sâmbătă, 19 octombrie, cu prezentările şi dezbaterile despre Televiziunea Factuală în România, Emil Hurezeanu şi Cosmin Savu de la "ProTV România, te iubesc!".
În zilele de 18 şi 19 octombrie va avea loc o întâlnire cu reprezentanţii celor mai importante festivaluri de profil din România şi din lume. Organiza