Proiectul noului Cod Rutier va intra astazi pe ordinea de zi a sedintei Guvernului si are sanse mari sa fie adoptat, astfel incat sa intre in vigoare in lunile urmatoare. Actul normativ instituie amenzi mai mari, care vin sa acopere macar in parte gaurile din bugetul de stat.
Statul are nevoie cu disperare de bani. Cum din taxe si impozite aduna tot mai putini, autoritatile cauta solutii care mai de care mai nastrusnice, unele de-a dreptul aberante, sa isi acopere gaurile din buget.
Ca exista un grad de disperare la nivel guvernamental o dovedeste aplicarea unor masuri precum supra-impozitarea luxului, plata CAS-ului pentru chirii sau reintroducerea impozitului forfetar, birul care, in 2009, a ingropat peste 100.000 de firme.
Si noul Cod Rutier vine cu acelasi scop – sa creasca incasarile bugetare. Dupa ce initial, au venit cu varianta unor sanctiuni contraventionale aberant de mari (urma sa avem cel mai aspru Cod Rutier din UE), la protestele societatii civile, autoritatile au fost nevoie sa reduca amenzile. Cu toate acestea, amenzile rutiere raman la un nivel extrem de ridicat raportat la nivelul de trai si puterea de cumparare.
Mascat sub ideea de a penaliza soferii teribilisti, noul Cod Rutier nu este, in fapt, decat o noua incercare a autoritatilor de a strange bani dintr-o economie care, in loc sa iasa din criza, se adanceste tot mai mult, sufocata de fiscalitatea excesiva.
Un argument in plus il constituie faptul ca s-a renuntat la ideea unei legi in parlament, iar Codul Rutier va fi aprobat prin ordonanta de urgenta.
O alta dovada privind graba suspecta a autoritatilor o constituie modul in care legea a fost modificata, pe genunchi. Luni, cu numai doua zile inainte ca proiectul sa ajunga in Guvern, Ministrul de Interne, Radu Stroe, marturisea ca nu stie cum va arata proiectul final.