Arnold Schwarzenegger, celebrul actor din seria „Terminator“, aşteaptă să fie invitat în Banat la inaugurarea muzeului care îi poartă numele
Micul orăşel minier Anina ar putea deveni curând loc de pelerinaj pentru fanii lui Arnold Schwarzenegger. Primăria din Anina a decis să cumpere şi să deschidă muzeul dedicat actorului ale cărui origini sunt legate de România, după aproape patru ani în care clădirea a stat cu lacătul pe uşă. Printre exponatele adunate în timp de primul antrenor al lui Arnold şi de doi fraţi din localitate se numără un bust al actorului, aparatele pe care acesta s-a antrenat în tinereţe, fotografii şi tablouri.
Inaugurarea muzeului are legătură cu istoria locului, ţinând cont de faptul că oraşul a fost întemeiat în secolul al XVIII-lea de coloniştii austrieci din Stiria, aduşi aici de administraţia imperială de la Viena pentru a coloniza Banatul. Aşa a apărut pe hartă Steierdorf, o localitate minieră care a fost declarată oraş în 1952. Cum Arnold Schwarzenegger este născut în Landul Stiria şi s-a făcut remarcat în capitala landului, la Graz, localnicii din Anina sunt convinşi că printre întemeietorii oraşului lor s-au numărat şi înaintaşii actorului.
De aceea a şi decis primăria să se implice în acest caz. „Se doreşte preluarea de către oraşul Anina a acestor exponate. Am discutat în Consiliul Local această idee, care s-a aprobat, dar trebuie făcută o evaluare a exponatelor“, declară primarul Gheorghe Românu.
„Arnold va veni aici“
Austriacul Kurt Marnul, primul antrenor al lui Schwarzenegger, a venit la Anina încă din anul 2009, la iniţiativa unui amic, pentru a se ocupa personal de aranjarea viitorului muzeu, alături de alţi doi mari admiratori ai actorului, fraţii Mihai şi Ionel Creiniceanu, şi de un fost coleg al lui Arnold, Karl Keinrath. „Ideea a fost a lui Ladislau Dubovski, care s-a născut