Banca Naţioanlă a României (BNR) a redus luni, pentru a treia şedinţă consecutiv, dobânda "cheie" de politică monetară, cea care "dă tonul" dobânzilor la credite, reprezentând costul la care băncile comercianle fac rost de lei.
Consiliul de Administraţie al BNR a decis reducerea dobânzii la 4,25%, de la 4,5%. Ciclul de relaxare a politicii monetare a început în iunie, când dobânda a scăzut de la 5,25% la 5%, o lună mai târziu fiind redusă cu alte 0,25 puncte procentuale (pp).
Cu toate acestea, în acelaşi interval, dobânzile practicate de băncile comerciale au scăzut de trei ori mai puţin, respectiv cu 0,21 puncte procentuale (pp) în cazul împrumuturilor în lei acordate populaţiei şi cu 0,58 pp în cazul împrumuturilor în lei acordate companiilor, în condiţiile în care ROBOR, mai exact dobânda la care băncile se creditează între ele, a scăzut în linie cu dobânda de politică monetară, respectiv cu 0,71 pp.
Isărescu: Băncile nu au motive economice pentru a nu reduce mai puternic dobânzile la împrumuturile în lei
Guvernatorul BNR Mugur Isărescu le-a atras atenţia bancherilor că această ieftinire a creditelor pentru persoane fizice şi juridice nu este suficientă şi nici justificată din punct de vedere economic.
"Consider că reducerea nivelului dobânzilor la creditele în monedă naţională este categoric insuficient şi nu reflectă nici politica monetară şi nici condiţiile de piaţă. De exemplu, pe piaţa monetară acolo de unde băncile îşi alimentează cu lichiditate nevoile, dobânzile sunt de 5-6 ori mai mici decât dobânzile la credite. Nu văd nicio justificare din punct de vedere economic. Au justificările lor legate de încredere, de calitatea clienţilor, de riscurile pe care le percep, de faptul că uitaţi şi această discuţie cu clauzele abuzive determină o stare de incertitudine, de neîncredere în acordarea de noi credite, dar nu au motive s