România pierde anual peste 1 miliard de euro din cauza scăderii productivităţii bolnavilor care sunt nevoiţi să îşi ia concediu medical sau să renunţe la locul de muncă, precum şi din cauza membrilor familiei care sunt obligati astfel sa rămân acasă să îi îngrijească. Concluzia se desprinde din cel mai recent raport al Societăţii Europene de Cardiologie.
Acelaşi raport arată că ţara noastră ocupă locul 9 la nivel european în ceea ce priveşte decesele cauzate de boli cardiovasculare.
„Bolile cardiovasculare sunt principala cauză de deces în România, iar alocarea insuficientă de fonduri per total şi implicit pentru tratarea acestora implică anual o sumă considerabilă de bani de care sistemul de sănătate românesc are mare nevoie. Este necesar ca autorităţile să investească în creşterea accesului pacienţilor cu boli cardiovasculare la medicamentele de nouă generaţie care sunt în aşteptare pe lista medicamentelor compensate şi gratuite. Sunt peste 12 terapii noi care, odată ce vor ajunge la pacienţi, vor aduce beneficii atât acestora dar şi bugetului statului”, a explicat Oana-Martha Igrişan, director de comunicare al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).
Spre exemplu, la nivelul SUA, pentru fiecare 24 de dolari investiţi în tratamente inovatoare pentru pacienţi, sunt economisiţi 89 de dolari din costurile alocate spitalizării şi altor necesităţi ale pacienţilor cu boli cardiovasculare, arată organizaţiile internaţionale.
„În România, statul ar putea economisi 1 miliard euro anual doar din tratamentul pacienţilor cu boli cardiovasculare investind o sumă mult mai mică pentru actualizarea listei medicamentelor compensate”, a completat Igrişan.
Fumatul şi sedentarismul - factori de risc în bolile de inimă
Potrivit acesteia, două aspecte complementare trebuie luate în ca