Românii îi plasează pe sârbi pe prima poziţie în ceea ce priveşte relaţiile bune de-a lungul timpului avute cu minorităţile istorice, iar pe maghiari pe ultimul loc, potrivit unui barometru de opinie INSCOP.
Cercetarea relevă că 69,4% dintre cei chestionaţi consideră că românii au avut relaţii bune de-a lungul timpului cu sârbii, 69% - cu germanii, 67,9% - cu bulgarii, 59% - cu evreii, 49,9% - cu turcii, 30,2% - cu romii şi 27,2% - cu maghiarii. Astfel, majoritatea respondenţilor au afirmat că românii au avut relaţii proaste de-a lungul timpului cu maghiarii - 59,7% dintre cei chestionaţi răspunzând în acest sens şi cu romii - 58,8%.
Relaţiile din prezent dintre români şi maghiari sunt apreciate de 29,1% dintre respondenţi ca fiind rele şi foarte rele, de 29,2% ca bune şi foarte bune şi de 37,3% ca nici bune, nici rele.
Barometrul arată că 43% dintre cetăţenii români cred că tensiunile româno-maghiare despre care a relatat mass-media în ultimele luni se explică prin "provocările electorale ale politicienilor români şi maghiari", în timp ce 27,3% au răspuns că acest lucru se justifică prin "neînţelegerile istorice dintre români şi maghiari", 18,6% prin exagerările presei. La întrebarea referitoare la tensiunile româno-maghiare, 11,1% dintre respondenţi nu au dat un răspuns sau au spus că nu ştiu.
În ceea ce priveşte utilizarea steagului secuiesc de către etnicii maghiari în Harghita şi Covasna, 54,9% dintre respondenţi cred că nu ar trebui permisă, 18,2% cred că ar trebui permisă doar dacă steagul respectiv este însoţit de tricolorul românesc, 11,8% consideră că poate fi folosit cu condiţia să nu fie arborat pe clădiri publice, 6,1% cred că ar trebui permisă în orice împrejurare. La această întrebare 9% nu au ştiut sau nu au răspuns.
Conform cercetării, 38,4% dintre respondenţi au declarat că au în cerc