Întrebare: Din ce în ce mai mulţi compatrioţi de-ai noştri vizitează ţări din Europa, iar alţii încearcă să-şi găsească un loc de muncă, îndeosebi, în ţările Uniunii Europene. Care ar fi acele elemente care ar permite acestora să-şi stabilească un buget de cheltuieli pentru perioada sejurului sau când fac estimări asupra sumelor pe care le pot economisi muncind în alte state?
Răspuns: Atunci când îţi faci calcule, se pleacă de la preţul acelor produse/servicii care sunt vitale existenţei cotidiene. Întrucât România este una din cele 28 de state din componenţa Uniunii Europene informaţiile de bază sunt furnizate de către Eurostat, respectiv Institutul de statistică a U.E.
Î.: Care sunt produsele de bază luate în calcul?
R.: Pâinea şi cerealele, carnea, laptele, ouăle, brânza şi băuturile nealcoolice.
Î.: Vă rog să amintiţi date comparative privind preţul alimentelor de bază, raportat la preţurile medii din Uniunea Europeană?!
R.: Cele mai mici preţuri sunt în Polonia, produsele de bază fiind mai ieftine decât în România cu aproape 11% . Românii şi bulgarii au cam aceleaşi preţuri. Privind la ţări apropiate, în Ungaria şi Cehia preţurile sunt mai mari decât în România cu aproape un sfert.
Î.: Sunt date care trebuie să ne bucure?
R.: Pentru a fi oneşti cu noi înşine este bine să analizăm consumul individual al românilor. Cetăţenii din Cehia consumă mai mult decât românii cu 43%. Din acest punct de vedere o ducem cel mai rău dintre toate ţările Uniunii Europene. Bulgaria are un punct procentual peste noi, iar Ungaria şi Polonia consumă cu 27% mai mult decât noi.
Î.: La toţi indicatorii stăm, mai întotdeauna la finele clasamentelor?!
R.: Nu este chiar aşa. Avem şansa să fim fericiţi întrucât preţul băuturilor este cel mai mic dintre toate ţările U.E., cu excepţia Bulgariei, la nici jumăta