S-a născut în 1821, în satul francez Jura, şi s-a mutat la Paris la vârsta de 14 ani. Pe drumul de 400 de kilometri pe care a trebuit să-l străbată la picior, Louis Vuitton, căci despre el este vorba, şi-a luat mici slujbe, care i-au asigurat traiul, temporar....
Din aceste slujbe a învăţat "meserie". S-a lansat într-un domeniu norocos: fabricarea cuferelor! Fondatorul celebrului brand a avansat de la statutul de sătean la acela de "layetier-emballeur"...Adică persoana care se ocupa de bagajele aristocraţiei.
Pe Sena
A contat imaginaţia, căci producători de cufere erau mulţi, dar nu toţi aveau acel sâmbure de fantezie care aduce succesul. Şi omul nostru, Louis, avea destulă, nu degeaba preferase să aibă Sena cât de cât aproape: pe Sena soseau transporturile speciale de lemn folosite pentru cufere! După ce şi-a făcut un nume pe piaţă, împăratul Napoleon al III-lea l-a angajat pe Vuitton pentru soţia sa, împărăteasa Eugenie de Montijo, ca "layetier-emballeur" - persoana care se ocupa de bagajele aristocraţiei.
În 1854, Louis înfiinţa primul atelier, creând o "pepinieră" care oferea geamantane elegante, solide, deosebite. Pretenţioase. În 1878, Louis Vuitton şi soţia sa, Emmeline, şi-au stabilit reşedinţa permanentă la Asnières. Nu orice fel de reşedinţă: arhitecţii au folosit "metoda" sticlă şi metal a lui Gustave Eiffel la construcţia ei.
Se lăfăie
În prezent, vechea casă a familiei şi fostele ateliere au fost refăcute la exterior (respectându-se originalul), interiorul fiind modern. Există şi alte locaţii ale brandului, însă atelierele din Asnières reprezintă emblema casei. Aici se creează comenzile speciale (printre care, desigur, şi cufere).
Pe lângă reşedinţă şi ateliere tronează Muzeul Louis Vuitton, unde se lăfăie, în toată splendoarea, un exemplar din legendarul trunk-bed: un cufăr în care se af