Calitatea serviciului de distribuţie a energiei nu a fost îmbunătăţită după privatizarea companiilor de profil, situaţie inacceptabilă, iar acţionarii majoritari exportă profiturile obţinute în România şi importă echipamente second-hand, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă.
"Ne aşteptam ca prin privatizarea distribuţiei de electricitate calitatea serviciului să crească. Acest lucru nu se întâmplă. Cele mai multe reclamaţii vin din zonele unde serviciul este privatizat", a afirmat Niţă într-o conferinţă de presă.
Companiile străine care au cumpărat filiale de distribuţie a energiei în România sunt Enel (Italia), CEZ (Cehia) şi E.ON (Germania).
"Fac un apel ca aceste companii să revizuiască politica de distribuţie a energiei în România. Înţelegem că exportăm profiturile şi internalizăm cheltuielile, dar lucrul acesta nu trebuie făcut în detrimental consumatorulor casnici sau industriali. Sunt autorităţi care se plâng că aceste companii nu reuşesc, nu vor sau nu pot, vom verifica, mai ales în cartierele noi, să se preocupe de alimentarea cu energie. Este inacceptabil", a adăugat ministrul.
Potrivit lui Niţă, Guvernul va îmbunătăţi legea energiei, astfel ca toate produsele din sistemul energetic care vor fi aduse în România vor trebui omologate local, pentru că sunt multe produse importate la mâna a doua şi de calitate redusă.
"Trebuie să impunem un standard. România trebuie tratată cum trebuie, nu cum vor aceste companii", a spus Niţă.
Întrebat dacă există riscul ca firmele de distribuţie privatizate să se întoarcă la stat, Niţă a răspuns că "întotdeauna există riscuri".
El a afirmat că Electrica, societatea de stat care a privatizat filiale în perioada 2004-2008, are procese la Curtea de Arbitraj de la Paris cu toate companiile care au cumpărat firme de distribuţie a energiei în România, din cauză