Populatia Indiei, de altfel ca si a Chinei, este deosebit de prolifica, ceea ce duce de multe decenii la o explozie demografica aproape incontrolabila. In aceste conditii, inca de la mijlocul anilor '70, Guvernul Indiei a initiat o seama de masuri, menite sa scada rata natalitatii, fara sa reuseasca insa cu acelasi succes precum cel din China.
Masurile porneau de la mijloacele de informare a populatiei cu privire la limitarea sarcinilor, dar au ajuns si la situatia cand statul oferea stimulente materiale barbatilor sau femeilor dispusi sa se supuna unei operatii de sterilizare.
Printre bonusuri au figurat nu numai sume banesti, dar chiar si terenuri date in proprietate (in cazul sterilizarii ambilor soti).
In cateva decenii care s-au scurs de atunci, au fost sterilizati peste 8,3 milioane cetateni indieni (barbati si femei), dar problema suprapopularii tarii este departe de a fi rezolvata.
Suprapopularea afecteaza viata economica si sociala a Indiei sub multe aspecte, unele constituind un important obiect de preocupare pentru autoritati:
1. India este tara cu cele mai multe persoane singure si fara adapost, de pe glob. Prezenta acestora in mediul urban afecteaza atat propria lor sanatate, cat si sanatatea restului populatiei, din cauza conditiilor insalubre de viata.
2. Sub aspect economic, explozia demografica afecteaza grav baza alimentara si sursele de apa potabila. Nu este vorba numai de persoanele fara adapost, dar chiar si familiile asezate nu-si pot intretine toti membrii din resursele celor care realizeaza venituri.
3. Desi, in ultimele decenii, India a evoluat mult in ce priveste invatamantul, asistenta sociala si cea sanitara, statul este inca departe de a putea asigura aceste servicii intregii populatii.
Ca urmare, in ultimii ani conducerea tarii a intarit masuri