Europarlamentarul Monica Macovei a deschis conferința ”Achizițiile publice: costurile pe care le plătim din cauza corupției I”, care are loc în Parlamentul European.
”Un studiu efectuat la cererea Comisiei Europene și care a analizat achizițiile din cinci domenii ne arată că întreaga populație europeană suportă costurile enorme ale corupției. Studiul arată că, în 2010, în cele opt țări ale UE, costurile directe ale corupției I sunt estimate între 1,4 miliarde și 2,2 miliarde de euro. Cifrele sunt mai mult decât orice argument împotriva corupției. Cu acești bani s-ar putea face spitale, școli, drumuri, ar putea crește pensiile, salariile, îi putem investi în învățământ, cercetare, în oameni”, a declarat europarlamentarul Monica Macovei în deschiderea conferinței.
”Aceste costuri sunt suportate de toată populația din Uniunea Europeană. Ne costă din buzunariul fiecăruia, de aceea nu este acceptabil să stai deoparte, să spui că nu mă interesează că X îi dă mită lui Y. Ba te privește direct arunci când costul unui contract din bani publici este mai mare din cauza corupției, pentru că acest cost este suportat din banii tăi. orupția creează o altă realitate, la toate nivelurile, o realitate dublă, ilegală, strâmbă. Creăm o ficțiune bazată pe decizii strâmbe,din cauza corupției. Prin urmare nu pariați pe corupție pentru cî nu veți câștiga, ci veți pierde, în primul rând bani”, a mai spus Monica Macovei, la finalul discursului.
România și Spania, "specialiste" în comisionul illicit
Studiul a fost comandat de Comisia Europeană, reprezentată de Oficiul European de Luptă Antifraudă, şi a fost realizat de PreicewatherhouseCoopers şi Ecorys, cu sprijinul Universităţii din Utrecht, în perioada martie 2012 + iunie 2013. Au fost identificate mai multe metode practicate în domeniul achiziţiilor publice în Franţa, Ungaria, Italia, Lituania, Olanda, Polonia, Romania