Andrei Bărbos este un om de cultură complet şi complex. Unii îl cunosc ca şi promotor al culturii populare, alţii ca interpret, alţii ca director al Casei de Cultură, alţii ca producător şi organizator de evenimente sau de prezentator TV. Bărbos este însă şi unul dintre puţinii oameni care luptă pentru promovarea valorilor şi oamenilor adevăraţi. În 14 septembrie a organizat simpozionul “Triunghiul morţii”, în care a avut loc şi vizonarea filmului “Fericiţi cei prigoniţi”, pe care l-a coordonat.
Reporter: Cum a aparut ideea filmului?
Andrei Bărbos: La iniţiativa d-lui Ioan Chertiţie, în toamna anului 2011, împreună cu Ioan Teglaş, am închegat o echipă pentru realizarea unui documentar ce avea în atenţie doua personalităţi de anvergură ale istoriei naţionale recente: Valeriu Gafencu şi Justin Pârvu. Tema era o veritabilă provocare, mai ales că mă pasiona istoria acestei epoci întunecate, având deja la bază o lectură minimală. Mii de pagini, o adevărată literatură consacrată, ce reprezentau mărturii cutremurătoare ale unui sistem de represiune dus până la dezumanizare, trebuiau asumate şi transpuse într-un scenariu.
Puţini dintre noi am fi dispuşi astăzi la sacrificiu pentru onoare şi patrie, spunea unul dintre mărturisitorii adevărului istoric. Iată un argument suficient de solid pentru a readuce în atenţie repere morale semnificative. Aşadar, având la îndemână documentarea şi iniţiativa d-lui I. Chertiţie, pe directorul de imagine I. Teglaş, am închegat un scenariu şi am regizat documentarul „Fericiţi cei prigoniţi”, avându-l ca erou pe părintele Justin Pârvu. Celebrul personaj Valeriu Gafencu, prin anvergura personalităţii sale face obiectul altor documentări, realizate la Târgu Ocna.
Spre bucuria tuturor, în prima săptămână a lui februarie 2012, în pragul aniversării celor 92 de ani ai arhimandritului Justin Pâr