Delta Dunarii este un adevarat paradis al biodiversitatii pe care, multa vreme, Romania nu a stiut sa-l puna in valoare, cu toate ca inca din anul 1990 zona a fost inclusa in reteaua universala a Rezervatiilor UNESCO, in cadrul Programului “Omul si Biosfera!
Explicatia este aceea ca Delta Dunarii este unicul spatiu de acest gen declarat ca si “Rezervatie a Biosferei”, fiind cea mai intinsa si compacta intindere de stufarisuri din lume si una dintre cele mai mari zone umede de pe glob, recunoscuta de altfel ca “Zona umeda de importanta internationala” inca din anul 1991.
Toate aceste atu-uri ar fi trebuit sa ne ofere de mult posibilitatea de-a transforma aceasta bijuterie naturala intr-o zona de mare atractie turistica, care sa propulseze Romania intr-un stat turistic de prim rang, cu sanse reale de-a atrage venituri importante la bugetul de stat.
Si totusi, pana de curand nu s-a facut mare lucru in aceasta directie, insa, de la preluarea portofoliului de ministru al mediului si schimbarilor climatice, d-na ministru Rovana Plumb si-a stabilit o strategie care are in prim plan Delta Dunarii. Intalnirea de la Bucuresti cu d-na Maria Damanaki, comisarul european pentru afaceri maritime si pescuit, pare sa confirme intentiile d-nei ministru Plumb, care pledeaza pentru cooperarea intre statele riverane si reprezentantii Comisiei Europene, in vederea dezvoltarii si protejarii biodiversitatii in zonele Marii Negre si Deltei Dunarii.
D-na Damaki, care accepta ideea ca Delta Dunarii este un loc unic in Europa, agreeaza propunerea Romaniei pentru implementarea unui program multifunctional, la nivelul Uniunii Europene, care sa conduca la o strategie clara de dezvoltare si protejare a acestui loc unic in lume.
Conform declaratiilor d-nei ministru Rovana Plumb s-au demarat deja negocieri si cu Banca Mondiala, in asa fel incat la sfarsitul lunii