Statul român pierde anual peste un miliard de euro din cauza incompetenţei autorităţilor de a introduce medicamente şi terapii noi pentru bolnavii cu boli cardiovasculare. Potrivit unui raport al Societăţii Române de Cardiologie, România se află pe locul 9 la nivel european în ceea ce priveşte decesele cauzate de boli cardiovasculare.
Subfinanţarea programelor naţionale pentru boli cardiovasculare şi lipsa de interes a autorităţilor din sănătate pentru introducerea de medicamente inovative pe piaţă duc la pierderi masive de fonduri care ar putea fi alocate acestui domeniu.
Raportul Societăţii Europene de Cardiologie arată că România pierde anual peste un miliard de euro din cauza scăderii productivităţii bolnavilor care sunt nevoiţi să îşi ia concediu medical sau să renunţe la locul de muncă, precum şi din cauza membrilor familiei care sunt obligaţi astfel să rămână acasă să îi îngrijească.
„Bolile cardiovasculare sunt principala cauză de deces în România, iar alocarea insuficientă de fonduri per total şi implicit pentru tratarea acestora implică anual o sumă considerabilă de bani de care sistemul de sănătate românesc are mare nevoie. Este necesar ca autorităţile să investească în creşterea accesului pacienţilor cu boli cardiovasculare la medicamentele de nouă generaţie care sunt în aşteptare pe lista medicamentelor compensate şi gratuite. Sunt peste 12 terapii noi care, odată ce vor ajunge la pacienţi, vor aduce beneficii atât acestora, dar şi bugetului statului”, susţin reprezentanţii Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).
Aceştia dau şi exemple de ţări în care finanţarea corespunzătoare a domeniului duce la economisirea banilor. „La nivelul SUA, pentru fiecare 24 de dolari investiţi în tratamente inovatoare pentru pacienţi, sunt economisiţi 89 de dolari din costurile alocate spitalizării şi altor necesită