Nici un proiect de lege privind un buget provizoriu nu a fost adoptat la timp de către aleşii americani pentru începerea exerciţiului bugetar 2014, care a debutat marţi. În consecinţă, o mare parte dintre structurile federale au intrat în şomaj tehnic. Anterior, Obama a avertizat faţă de consecinţele blocajului pentru americani, însă a declarat că nu va da curs cererilor republicane care nu vor aplicarea reformei în sănătate. La rândul său, secretarul american al Apărării, Chuck Hagel, a afirmat că situaţia afectează semnificativ credibilitatea SUA în faţa aliaţilor lor.
Administraţia SUA a intrat în şomaj tehnic parţial pentru prima dată în ultimii 17 ani, după tratative intense şi discrepanţe între Senatul majoritar democrat şi Camera Reprezentanţilor, dominată de republicani. Astfel, cu puţin timp înainte de miezul nopţii, Casa Albă le-a ordonat agenţiilor federale să oprească parţial activitatea, situaţie anticipată după intransigenţa declarată a celor două tabere. Începând cu Departamentul Apărării până la agenţia de Protecţie a Mediului, toate serviciile federale au fost somate să îşi reducă imediat efectivele la minimul vital, care reprezintă de multe ori 5% din personal. Excepţie face securitatea naţională şi serviciile esenţiale, scrie Mediafax. În jur de 800.000 de funcţionari consideraţi neesenţiali merg acasă fără garanţia unei plăţi retroactive.
Neadoptarea unui buget produce, într-o primă perioadă, pierderi de 300 milioane de dolari pe zi economiei SUA, a estimat firma de cercetare IHS, subliniind că impactul zilnic al blocajului bugetar va deveni treptat mai puternic. Directorii marilor bănci de pe Wall Street se vor întâlni miercuri cu preşedintele SUA, Barack Obama, pentru a discuta despre impasul negocierilor din Congres şi despre creşterea limitei de îndatorare. Atât Senatul democrat, cât şi preşedintele refuză eliminarea finanţării