La o lună de la moartea lui Ionuţ Anghel, copilul sfâşiat de câini în apropierea unui parc din Bucureşti, edilul-şef al Capitalei, Sorin Oprescu, a prezentat cum plănuieşte să scape oraşul de maidanezi în 18 luni: cu adopţii făcute de bucureşteni şi de ONG-uri. Soluţie pe care a avut-o la îndemână şi până acum, dar care a eşuat.
Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a prezentat, luni, un plan elaborat pe o perioadă de 18 luni, prin care bucureştenii vor putea scăpa de problema maidanezilor. Soluţia prezentată de edil stă în adopţii pe care să le facă bucureştenii şi organizaţiile nonguvernamentale. Cu alte cuvinte, pasează din nou responsabilitatea în braţele ONG-urilor. La fel cum a procedat şi în 2008, când, prin decizie de primar, a dat dreptul organizaţiilor să reteritorializeze câinii din adăposturile Primăriei.
Cu toate că Sorin Oprescu are acum la dispoziţie o Lege a maidanezilor, iar planul municipalităţii ar fi trebuit să fie unul nou, primarul prezintă o soluţie pe care a avut-o la îndemână întotdeauna şi care s-a dovedit ineficientă.
Concret, planul prevede că cetăţenii şi ONG-urile ar trebui să adopte circa 140 de câini pe zi. „O tâmpenie“, după cum apreciază Kuki Bărbuceanu, reprezentant Vier Pfoten România.
„Aceste adopţii nu au cum să rezolve problema maidanezilor din mai multe motive. În primul rând, iubitorii de animale din Bucureşti care au şi-au dorit câini au deja animale. Apoi, trebuie să luăm în calcul faptul că aici sunt foarte mulţi oameni din provincie, care au crescut cu ideea că un câine trebuie să stea afară, la curte“, a explicat Bărbuceanu, adăugând că la aceste lucruri se poate lua în calcul programul scurt de adopţii şi legea care îngreunează procedura.
Aplicarea legii, evitată în discuţie
În timpul discursului pe care l-a ţinut, luni, edilul-şef a evitat să vorbească despre eutansiere