Ca în fiecare an, în ultima zi de vineri a lunii septembrie, la Colonia Pictorilor a fost vernisată expoziţia „Anuala artelor”, o expoziţie deschisă publicului până la sfârşitul lunii octombrie. În cadrul evenimentului a fost lansat şi albumul „Anuala artelor 2013”.
Laura GHINEA,preşedinte al filialei Baia Mare a U.A.P.R.
„În ultimii doi ani s-au făcut câteva din demersurile legate de legitimitatea controversatei Colonii a Pictorilor. Convergente sau divergente, toate aceste discuţii au repus în lumină, după un secol, acest subiect. Există întotdeauna şi latura pozitivă a lucrurilor. Numai aşa, o bună parte din băimăreni au aflat date legate de valoarea şi încărcătura simbolică a acestui loc, creat şi valorificat de către oameni veniţi din exterior. În colaborare şi cu susţinerea autorităţilor locale de la acea vreme, au creat acest patrimoniu ce astăzi conferă o plus valoare Municipiului Baia Mare.
Şcoala Liberă de Pictură de la Baia Mare este definită prin complexitatea dintre patrimoniul material şi cel imaterial ce îl însumează. Acest concept înglobează atât edificiile construite începând cu anii 1900 care, rezistând timpului care a trecut peste ele, au primit caracterul de patrimoniu arhitectural, dar cel mai important este cel al patrimoniului imaterial, al ideii de şcoală, al crezului care a reunit sub diverse forme artişti din întreaga lume (...)
Conservarea, restaurarea şi reabilitarea monumentului istoric Colonia Pictorilor este azi imperativă şi presupune în primul rând respect pentru ceea ce au conceput înaintaşii noştri acum un secol. Cercetările întreprinse, cuprinse în studiul de fezabilitate realizat pe parcursul anului 2013 în regimul monumentelor istorice şi în Conformitate cu cerinţele Ministerului Culturii, prezintă două versiuni. Studiul ne arată faptul că pe parcursul unui secol