Jack Goldstein este unul dintre oamenii care poate aduce o schimbare în domeniul mineritului. Acesta susţine că alături de echipa sa a descoperit o metodă de extragere fără cianuri a aurului şi argintului din minereu. Invenţia sa are nevoie de câteva sute de mii de euro pentru a fi pusă în practică, lucru pe care s-ar putea să-l obţină de la Consiliul Local Baia Mare.
Acesta şi-a prezentat inovatoarea creaţie în urmă cu o zi, în faţa consilierilor locali care s-au arătat dispuşi să investească în invenţia băimăreanului. „Tehnologia noastră constă în dizolvarea materiei prime, care poate să fie minereu, pirite, deşeuri din industrie, zguri sau alte deşeuri care apar în procesul de flotare sau în alte procese cu conţinut de aur şi argint. Tehnologia constă în solubilizarea timp de patru ore la rece, într-o soluţie de tiosulfat cu catalizator. Se obţine un şlam, care trebuie filtrat. Nămolul după dizolvare este inactiv, tiosulfatul de sodiu este cu totul inactiv. Cine spune că este un produs toxic, îi propun să servim împreună o masă cu tiosulfat. Soluţia cu catalizatorul, cu conţinutul de aur argint şi cupru este trecută printr-un procedeu nou, o electroliză de natură alcalină, care separă nămol cu conţinut de aur şi argint. Se obţine în final un nămol cu un conţinut de aur de peste 2%, peste 10-20% de argint, care topit dă aliajul de aur şi argint“, a explicat Jack Goldstein.
Acesta a adăugat că tehnologia a fost realizată la nivel laborator, unde au fost folosite ca materii prime Roşia Montană, piritele din Baia Mare şi o serie de rezidii din diferite procese tehnologice. Mai mult, potrivit inventatorului, din analizele făcute reiese că randamentul obţinut este similar cu cel folosit la Roşia Montană, poate chiar mai mare. În timp ce Gold Gorporation a anunţat că va obţine 82% aur prin metoda lor, Goldstein arată că invenţaia sa are un randa