Codul portocaliu pune în dificultate judeţul Constanţa. Ploaia torenţială ţine din weekend şi va mai dura până miercuri. Combinată cu vântul de Dobrogea, ploaia lasă fără curent şi fără apă localităţi din judeţul Constanţa, dar şi zone din reşedinţa de judeţ.
Reţeaua de energie electrică este avariată, ceea ce produce nefuncţionarea pompelor de apă. Mai multe gospodării din Constanţa şi Lumina sunt inundate. În Constanţa, doi copaci au căzut pe strada Traian, avariind maşini şi blocând circulaţia. În Mamaia, scena din aer liber este distrusă. La Ovidiu, Drumul European 60 este blocat parţial de mâlul şi piatra care au alunecat de pe maluri, din cauza şuvoaielor de ploaie.
Administraţia Naţională de Meteorologie anunţă că în judeţele Constanţa şi Tulcea, precum şi Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Teleorman, Giurgiu, Ilfov – inclusiv municipiul Bucureşti, ploile vor fi abundente şi se vor cumula cantităţi de apă ce vor depăşi pe arii extinse 60 l/mp şi izolat 80 l/mp. Până miercuri, 2 octombrie, ora 2, procesul de răcire se va accentua, iar vremea va deveni deosebit de rece în regiunile extracarpatice şi cele centrale, unde frecvent temperaturile diurne se vor situa cu aproximativ 10 grade sub valorile medii multianuale ale acestei perioade a anului.
Codul portocaliu reprezintă avertizarea de prognoză a unor fenomene meteorologice periculoase de intensitate mare (vânt, ploi abundente, descărcări electrice, grindină, caniculă, ger). Există risc de viituri pe râurile mici. Sunt prognozate creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din Bazinul Hidrografic Dobrogea Litoral, cu depăşiri ale cotelor de inundaţie.
Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral atenţionează populaţia să evite trecerile cu vehicule prin vaduri (direct prin râu). Persoanele surprinse de ploi torenţiale să nu se adăpostească în nici un caz sub poduri pentru că pot fi surprin