Lucrările de restaurare a cetăţii Devei au demarat în luna mai a acestui an şi continuă în ciuda vremii din ce în ce mai potrivnice. Vechea cetate şi-a schimbat, între timp, aspectul de ruină abandonată, cu care şi-a întâmpinat vizitatorii în ultimii ani.
Faţadele au fost reabilitate, la fel şi treptele de piatră pe care turiştii urcau spre o intrare secundară în cetate, zidul împrejmuitor al cetăţii a fost înălţat, iar aleile sunt restaurate. O treime dintre lucrările incluse în proiectul de restaurare a sitului istoric sunt finalizate.
Va reintra în circuitul turistic
Reprezentanţii administraţiei locale susţin că în 2014 să poată fi finalizat proiectul de restaurare, astfel ca fortăreaţa care în prezent este acoperită de schele să reintre în circuitul turistic.
ÎProiectul „Reabilitarea zonei urbane Dealul Cetăţii Deva”, demarat în luna mai, are o valoare de aproximativ 38 de milioane de lei, din care contribuţia Uniunii Europene va fi de 22 de milioane de lei.
Două dintre cele trei incinte ale fortăreţei au fost incluse în acest proiect amplu. Foto FOTO Cetatea Devei - octombrie 2013
Vă recomandăm şi:
Hunedoara secolului XIX, descrisă de un londonez: şocat de traiul ţiganilor, dar fascinat de castel şi de ţinutul aurului
FOTO Cele mai vechi ilustrate din Hunedoara şi Deva: ce oraş era mai frumos în urmă cu un secol?
Cetatea din Deva a intrat în şantier: lucrările costă 38 de milioane de lei
FOTO Secretele celor mai întunecate încăperi ale Castelului Corvinilor
FOTO Castelul Corvinilor înainte de incendiul care l-a mistuit în 1854
FOTO VIDEO Castelul Corvinilor e promovat „prin teroare”: legendele întunecate atrag turişti din toată lumea