Ambasada SUA de la Bucureşti şi Secţia Consulară nu sunt afectate de măsurile de întrerupere parţială a activităţii unor instituţii de stat şi vor funcţiona în condiţii normale, a comunicat Ziarului Financiar ambasada.
„Ambasada Statelor Unite şi Secţia Consulară a Ambasadei rămân deschise. Însă în această perioadă în care unele agenţii guvernamentale îşi opresc parţial activitatea, Departamentul de Stat trebuie să-şi reducă drastic cheltuielile”, menţionează comunicatul. Activităţile esenţiale care vizează protecţia cetăţenilor americani, promovarea intereselor SUA legate de securitatea naţională, precum şi activităţile comerciale sau economice sunt autorizate să continue, iar Departamentul de Stat va lua măsuri pentru a continua să promoveze interesele SUA, chiar şi în cazul opririi activităţii.
„Ceea ce se întâmplă acum în SUA este o problemă conjuncturală, un blocaj de ordin administrativ - politic care se va rezolva. Practic, guvernul se vede nevoit să-i trimită acasă pe acei funcţionari care nu sunt vitali, fapt care nu va afecta foarte mult eficienţa aparatului administrativ. În cele din urmă este o măsură normală în condiţii de criză”, a explicat Dan Armeanu, profesor de finanţe la Academia de Studii Economice din Bucureşti. El atenţionează că vor apărea implicaţii de natură economică, însă acestea nu vor fi puternice dacă situaţia nu va persisita. Deşi admite că blocajul poate fi interpretat ca un semnal de alarmă, de slăbiciune a statului american, Dan Armeanu apreciază că SUA au toate instrumentele necesare pentru a asigura buna funcţionare a ţării.
„Va fi un impact asupra credibilităţii. O prelungire a dezacordului influenţează încrederea investitorilor, a populaţiei, precum şi cheltuielile companiilor. Întreruperea activităţii se va reflecta şi în activitatea economică şi e posibil să fie afectat şi ritmul de creştere al economiei