1 octombrie 2013 a devenit cel mai rece debut al lunii din 1929 şi până acum. În Capitală, furtuna a doborât copaci, multe străzi au fost blocate, iar transportul în comun a fost paralizat. În centrul ţării s-au închis drumuri naţionale din cauza ninsorilor căzute. Sursa: MARIAN ILIESursa: MARIAN ILIESursa: MARIAN ILIESursa: MARIAN ILIE
1 /.
Oameni răniţi de copacii doborâţi de furtună, angajaţi întârziaţi la muncă din cauza blocajelor din trafic şi Drumuri Naţionale închise alcătuiesc bilanţul primei zile din octombrie. Ca de obicei, autorităţile şi specialiştii meteo au fost luaţi prin surprindere de frig, precipitaţii şi furtună care, chipurile, au venit prea devreme.
Meteorologii au ratat prognoza
Dacă pe 18 septembrie meteorlogii ruşi avertizau că iarna 2013- 2014 va fi cea mai rece din ultimul secol, specialiştii românii replicau relaxaţi că va urma un sezon rece ,suportabil. Roxana Bojariu, din cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) declara, pe 20 septembrie, că "nu este fundamentat ştiinţific să se facă o astfel de afirmaţie". În plus, prognoza ANM pentru începutul lunii octombrie estima temperaturi între 15 şi 23 grade Celsius. În Bucureşti s-au înregistrat, ieri, 8 grade, cea mai scăzută temperatură din prima zi a lunii octombrie de la începerea măsurătorilor din anul 1929. Florinela Georgescu, director executiv ANM, a recunoscut că estimările au fost greşite.
"În Bucureşti a fost un pic mai rece decât prognoza noastră. În ţară, în afară de Banat şi Crişana, unde au fost 12-13 grade, s-au înregistrat temperaturi sub 10 grade", a declarat aceasta.
Furtuna şi ploile au prins autorităţile în offsaid
În Bucureşti primarii au fost surprinşi de fenomenele meteo cu arborii putrezi "necoafaţi" şi canalele de scurgere necurăţate. Rezultatul: potop de crengi pe străzi şi inundaţii. "Capitala este paralizată, iar pr