Scris de Veronica Bursaşiu - Preşedintele Uniunii Naţionale a Patronatului Român, Marian Miluţ, ne-a acordat un interviu.
De ce aţi ales Oradea pentru întâlnirea Colegiului Director al UNPR şi care sunt concluziile zilei?
- Am ales Oradea pentru că Federaţa Patronilor a avut un proiect de succes care îmbină dorinţa de a restaura ce înseamnă istorie, cultură, calitate cu dorinţa de a desfăşura activităţi de business : Centrul de afaceri din Cetate. Plus că Oradea poate fi un hub pentru ieşirea spre Europa.Asta ne-a îndemnat să facem aici o judecată asupra perspectivelor mişcării patronale în România şi să încercăm o revigorare. Am simţit o adormire, o vigilenţă, o somnolenţă a mişcării patronale. De ce? Am ajuns la concluzia că după 15 ani am ajuns la teama de a vorbi. Foarte mulţi patroni o duc din ce în ce mai greu şi le e teamă să mai vorbească. Controalele s-au intensificat, acţiunile ostile ale administraţiilor locale şi centrale, de asemenea. Din nou se fac controale fără teme.Vedem că oricine este mai vocal sau încearcă să spună ceva este ameninţat.Acestea au fost aspectele aduse în discuţie şi am vrut să vedem ce facem pentru ca afacerile nostre să nu păgubească pentru că suntem la un pas de chestiunea asta.
-Insistaţi asupra ideii ca Oradea să devonă un hub spre Europa…
- M-am întâlnit în acest scop şi le-am prezentat un proiect cu primarul oradiei, cu preşedintele CJ , cu prefectul. …Autostrada de la Debreţin ar putea transforma Oradea într-un hub important. Combinat cu extinderea aeroportului, autostrada ar putea asigura legătura rapidă cu oraşe precum Munchen sau Viena. Vii, aterizezi la Oradea şi de aici, cu maşina, în câteva ore eşti la Budapesta sau în orice al oraş unde trebuie să ajungi cu afaceri. E vorba de doar 30 de kilometri de autostradă care s-ar putea face într-un timp scurt. Singurul lucru pe care trebuie să î